Geçtiğimiz Nisan ayında yayınladığı raporda, 500 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştığı açıklanan anlık mesajlaşma uygulaması, hız keseceğe benzemiyor. Nisan’dan bu yana geçen süre zarfından kullanıcı sayısını 100 milyon artıran anlık mesajlaşma uygulaması, Facebook tarafından neden satın alındığını da bir kez daha göstermiş oldu.
2009 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren WhatsApp, özellikle 2011 yılında yaptığı çıkışla, SMS teknolojisinin ölüm fermanını imzalamıştı. Bu dönemde günlük 1 milyar mesaj trafiğiyle patlama yapan ve yıldan yıla sürekli atran bir mesaj trafiğine sahip WhatsApp, geçtiğimiz Haziran ayında açıklanan verilere göre günlük 27 milyar mesaj trafiğine ulaşmıştı.
WhatsApp’ın gerek mesaj, gerekse de aktif kullanıcı trafiğinden etkilenen Mark Zuckerberg, Instagram üzerinde izlediği stratejinin benzerini anlık mesajlaşma uygulaması üzerinde uygulayarak (ve 19 kat fazla para vererek) anlık mesajlaşma uygulamasını Facebook bünyesine kattı. Özellikle reklamlar üzerinden büyük gelir elde etmeye başlayan site, WhatsApp’ın günlük trafiği üzerinden de gelir elde etmeyi amaçlıyor. Özellikle mobil alandaki reklam gelirleri son dönemde artış gösteren Facebook, WhatsApp’ın yükselen popülaritesiyle birlikte bu gelirlerini daha da artıracak gibi görünüyor.
WhatsApp her ne kadar 600 milyon gibi yüksek bir kullanıcı sayısına erişse de, zirvede çok da rahat sayılmaz. WhatsApp’ın Çinli benzeri WeChat, 438 milyon kullanıcıyla WhatsApp’ı yakından takip ediyor. Anlık mesajlaşma uygulamaları pazarına yeni giriş yapan Line ise, 400 milyon kullanıcısıyla oldukça dikkat çekerken, bu rakamın ilerleyen aylarda da aynı hızda artması bekleniyor.
Tabi burada kaybeden SMS teknolojisi oluyor. Skype ile birlikte neredeyse tarihe karışan sabit telefon hatlarına, anlık mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte tarihe karışacak SMS teknolojisi de eklenecek.